2025-05-04

Vanliga VVS-problem i äldre hus

Äldre hus har ofta ett VVS-system som byggdes med helt andra standarder än de som gäller i dag. Rör kan vara slitna eller rostiga, avloppen täpps igen lättare och kopplingar kan börja läcka.

Oavsett vad så finns det vissa varningssignaler som kan antyda på att rören är i dåligt skick. Idag går vi igenom de vanligaste VVS-problemen som brukar dyka upp i äldre hus.

Föråldrade rörsystem med rost, sprickor eller beläggningar

I många äldre hus är rören tillverkade av gjutjärn, koppar eller stål. Även om dessa material kan hålla länge, är de inte eviga. Med tiden påverkas de av fukt, temperaturväxlingar och kalkrikt vatten, vilket kan leda till rost, inre beläggningar eller till och med sprickor.

När rör rostar från insidan märks det ofta först genom sämre tryck i kranen eller missfärgat vatten. I värsta fall kan ett gammalt rör gå sönder helt och orsaka stora vattenskador. Att byta ut hela rörsystemet är ofta nödvändigt om huset är byggt innan 1960-talet och rören inte har renoverats sen dess.

Ett annat vanligt problem är att äldre rörsystem saknar den isolering som dagens standard kräver. Det gör att risken för frusna rör under vintern är betydligt högre, särskilt om huset står tomt under längre perioder. I sådana fall kan det vara klokt att se över rörens placering och isolering i samband med en renovering.

Avlopp som ofta blir täppta

Fett, hår och smuts fastnar generellt sätt lättare i gamla rör än i nya. Detta är på grund av att avloppsrören i äldre hus oftast är för smala. Vatten rinner då långsamt och stopp blir vanligare – ibland kommer också dålig lukt från golvbrunnar eller handfat.

Problem i avloppen kan också bero på att rören har flyttat sig med tiden eller spruckit. Det här märks sällan direkt men kan skapa stopp längre ner i systemet. För att hitta felet krävs ofta en kameraundersökning. Många försöker lösa stopp med starka kemikalier, men det kan skada gamla rör ännu mer.

Läckor i kopplingar och gamla blandare

I ett äldre badrum eller kök sitter ofta kranar, kopplingar och rör som installerades för många år sedan. Tiden gör att packningar blir torra och skarvar inte längre håller tätt. Det kan börja droppa under diskhon eller bakom toaletten, och fukten kan sprida sig. I vissa fall märks problemet först när bänkskivan börjar svälla eller när det luktar unket i ett skåp. I badrum kan läckor ge stora fuktskador om vatten tar sig ner under golvet.

Det är klokt att byta ut gamla delar innan det händer något. Innan du anlitar en rörmokare i ditt område (t.ex. vvs-saltsjoboo.se i Nacka) är det viktigt att jämföra flera rörmokare, så att hitta du hittar det mest prisvärda alternativet.

Dålig ventilation i våtrum

Gamla badrum har ofta dålig ventilation, vilket leder till att fukten från duschen stannar kvar längre än den borde. Det kan leda till mögel, fläckar och skador på väggar och tak. I vissa fall syns det som svarta prickar i hörn eller på kakel.

Förutom ventilationen är också tätskikten i golv och väggar ofta för gamla. De kanske inte klarar av att stoppa vatten som rinner in bakom kakel eller under golvet. Fukten kan sprida sig till andra rum och ge problem som inte syns direkt.

Tecken på att ventilationen inte fungerar kan vara att speglarna immar igen snabbt eller att luften känns fuktig länge efter en dusch. Då kan det vara läge att både se över fläkten och kontrollera om det finns dolda fuktskador.