2022-12-15

Såhär sparar du pengar som fattig student

Som fattig student kan det vara svårt att få pengarna att räcka till. Men genom att göra några små förändringar i din livsstil kan du spara pengar och tänja på din budget.

Vi vet att det stundtals kan kännas hopplöst att få pengarna att räcka till när man mer eller mindre lever på existensminimum, men det går nästa alltid att spara pengar – oavsett hur lite pengar du än har. Om du kämpar för att få ditt studielån att räcka till slutet av varje månad kan du ta en titt här nedanför på våra bästa tips om hur du sparar pengar som fattig student.

1. Skär bort onödiga utgifter

Det första steget för att spara pengar är att ta en ordentlig titt på dina utgiftsvanor och se var du kan skära ner.

Om du köper saker som du egentligen inte behöver eller som du lätt kan leva utan är det dags att försöka stryka dem ur din budget. Ett sätt att göra detta är att göra en lista över alla dina vanliga utgifter och sedan gå igenom och markera de saker som inte är nödvändiga.

2. Börja laga din egen mat

Att äta ute på restaurang är såklart härligt och trevligt, men det kan snabbt bli en dyr vana om du gör det hela tiden.

Ett bra sätt att spara pengar som student är att börja laga sin egen mat. Det behöver inte vara något märkvärdigt – enkla pastarätter, wokrätter eller till och med bara gammal hederlig svensk husmanskost kan vara både utsökt, men framförallt mycket billigare än att gå ut och äta.

3. Handla i lågprisbutiker

Du bör verkligen inte känna någon skam till att handla i lågprisbutiker som Lidl eller Willys – det är faktiskt ett bra sätt att spara pengar som student.

Faktum är att du kan hitta allt möjligt i dessa butiker, från mat och dryck till toalettartiklar och rengöringsprodukter, så det är definitivt värt att kolla in dem nästa gång du gör din veckoaffär. Det kan även vara en klok idé att innan du handlar även kolla igenom om det finns några varor som du behöver som är listade till rabatterade veckopris.

4. Ansök om stipendium

Om du har svårt att få pengarna att räcka till kan du underlätta den ekonomiska bördan genom att ansöka om ett stipendium. Huruvida det kan ses som att spara pengar att ansöka om ett stipendium är kanske lite svårt att svara på.

Indirekt kommer du såklart spara pengar eftersom du kommer få pengar som du annars inte skulle ha haft, och då kan du lägga undan mer pengar eftersom du har mer pengar att röra dig med. Men ännu viktigare är att ett stipendium kan ge dig en känsla av ekonomisk trygghet och sinnesfrid, vilket i sin tur kan hjälpa dig att fokusera på dina studier och få ut det mesta av din tid på universitetet.

5. Skaffa ett deltidsjobb

Sist men inte minst, ett av de bästa sätten att spara pengar som student är att skaffa ett deltidsjobb. Det kan vara allt från arbete i en bar eller restaurang till arbete i en butik eller till och med frilansarbete.

Att ha ett deltidsjobb innebär naturligtvis att du får mindre tid för studier, umgänge och avkoppling, men det kan verkligen vara en bra idé. Se därför till att hitta en bra balans och ta bara så många timmar som du rimligen kan hantera.