2023-01-23

3 tips till dig som vill studera utomlands

Det finns flera anledningar till varför många svenskar väljer att studera utomlands.

Vare sig det rör sig om studier på gymnasie-, högskole- eller universitetsnivå, kan studier utomlands erbjuda en mängd av möjligheter och erfarenheter. Om du funderar på att studera utomlands får du här tre tips som hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av din erfarenhet.

1. Gör din research

Innan du fattar något beslut är det viktigt att du gör din research och tänker noga på vad du vill få ut av din tid utomlands.

Prata med eventuella vänner eller familjemedlemmar som tidigare har studerat utomlands för att se om de har några råd att dela med sig av. Du bör med fördel även titta på vilka olika länder och program som finns tillgängliga. Kom såklart även ihåg att jämföra dina olika alternativen och se till att du ansöker till rätt skola och land för just dig.

2. Tänk på din ekonomi

Ett av de viktigaste övervägandena när du studerar utomlands är din ekonomi. Se till att du förstår hur mycket det kostar att leva och studera i det land du vill studera i. Du kanske också vill fundera på om du kommer att kunna hitta ett jobb medan du studerar och om du kommer att kunna tjäna tillräckligt med pengar för att täcka dina kostnader.

Det är även en god idé att kolla sig för ifall det finns några passande stipendium som du kan ansöka om för att hjälpa till med kostnaderna för studier utomlands. Faktum är att det faktiskt finns det fler stipendier än vad man oftast tror tillgängliga specifikt för studenter från Sverige som vill studera utomlands.

3. Res med ett öppet och positivt sinne

När du reser för att studera utomlands är det viktigt att komma ihåg att du kommer att bo i ett nytt land med annan kultur och tradition. Se därför till att du åker med ett öppet och positivt sinne. Var beredd på att prova nya saker och träffa nya människor från hela världen.

Avslutande ord

Vi hoppas att dessa tips kommer att vara till hjälp för dig som funderar på att studera utomlands. Kom bara ihåg att göra din research, tänka noga på din ekonomi och resa med ett öppet sinne. Med dessa tips i åtanke kommer du garanterat att få en fantastisk studietid utomlands!