Uttrycka dig själv genom konst

AvArvid

Uttrycka dig själv genom konst

Tänk dig att du vill uttrycka någonting- kärlek, ilska, sorg, eller kanske en åsikt, en tanke, en dröm som är särskilt viktig för dig. Tänk att du har någonting som du verkligen, verkligen vill säga men orden kan inte komma ut. Och om de väl gör det, så kommer de ut i fel form, i fel ordning, i fel ljus, och det du ville uttrycka bara faller i bitar.

Tänk dig om du då istället kunde uttrycka dig utan att en enda bokstav behövdes. Tänk om du kan uttrycka dig med en färg, med ett streck, med en form. Tänk om du kunde använda konsten som ett personligt uttrycksmedel. Flera av arvsfonden många, många projekt, kan göra detta möjligt för dig.

Arvsfonden

Arvsfonden är en fond som olika projekt över hela Sverige kan söka bidrag ifrån. De stöttar främst barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Pengarna kommer ifrån olika dödsbon, som har sedan 1928 används i samhällsnyttiga arbeten. Just nu har de flera pågående projekt som berör konst i hela Sverige.

Pågående konstrelaterade projekt

I Umeå, tex, finns det ett projekt som heter Gör Konst, som drivs av det lokala konstfrämjandet. Syftet med denna är att öka förbindelsen mellan unga vuxna och etablerade konstnärer. I Göteborg pågår det ett projekt som heter 21 km konst, som inriktar sig mot ungdomar i Göteborgs förorter, för att aktivera dem och ge dem större delaktighet i samhället. Genom olika samarbeten med olika företag ska ungdomarna som deltar i projektet måla sin egen stadsdel, med hjälp av ett fadderföretag som jobbar inom måleri.

Umeå

I Örebro pågår det ett projekt som heter Art Kod- Demokrati, konst och det offentliga rummet. Detta projekt inriktar sig på barn och ungdomar som befinner sig i åldrarna 7-25. Dess syfte är att låta dessa barn och ungdomar berätta vad de anser borde finnas med i det offentliga rummet, och sedan låta dem få vara en del av förverkligandet av detta. Projektet vill öka kreativiteten bland ungdomarna och låta det offentliga rummet få en konstnärlig prägel. I Örkelljunga finns det även ett projekt som heter Reflektera! Filma! Sprida! Som namnet så fiffigt avslöjar, handlar detta projekt som filmskapandets konst. Projektet är till för ensamkommande barn och ungdomar, där de med hjälp av en filmkamera får berätta sin egna historier. Fokuset ska ligga på vilka motgångar de har stött på och vad de gjort för att överkomma dessa. och det slutgiltiga resultatet kommer att ställas ut i olika skolor och bibliotek.

Börja skapandet!

Detta är bara några exempel på alla de projekt som arvsfonden jobbar med i dagsläget. På deras hemsida kan man kan hitta ännu flera. Där finns det en karta över Sverige, där deras pågående (och avslutade) projekt finns markerade som olika färgglada prickar. Klicka in dig på just din stad, så kan du kika på vilka projekt som pågår i din närhet. Om det inte finns någon pågående just nu, börja skapa på egen hand! Plocka upp en pensel, en färgkrita, eller använd bara mobilkameran, och börja uttrycka dig!

Om författaren

Arvid administrator