Olika svenska arvsfonden

AvArvid

Olika svenska arvsfonden

I Sverige finns det många olika fonder med diverse syften. Ibland kan syftet med en fond verka lite udda. Varför skapade någon en fond för att stödja gokarting till exempel? Men ofta finns det en intressant berättelse bakom kulisserna samtidigt som en vilja att hjälpa andra.

Den mest kända arvsfonden är Allmänna arvsfonden. Pengarna i fonden kommer från människor som avled utan anhöriga eller ett testamente. Allmänna arvsfonden förvaltas av staten via Kammarkollegiet. Fonden ger bidrag till olika projekt inriktat mot barn och ungdomar och människor med psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning. Projektstöd finns till för diverse projekt av icke-vinstdrivande föreningar och organisationer samtidigt som skolor, sjukhus och kommuner. Varken företag eller privata människor kan få bidrag av Allmänna arvsfonden.

Andra fonder

Ofta skapas dessa fonder av de avlidnes släktingar som en chans att hedra dennas minne. Men de också vill uppmuntra andra människor genom att skapa möjligheter för dem som de annars inte skulle ha haft. En sådan fond är Robert Essebro minnesfonden, etablerad i 2001 av Robert Essebros föräldrar,  Ingemar och Barbro Essebro. Deras son och några vänner avled i en flygkrasch när de skulle återvända efter en gokart tävling.

Tanken bakom fonden är att deras son med sina kompisar fick så mycket glädje från sporten att föräldrarna ville ge samma chans till andra ungdomar också. Fonden har som sitt huvudsyfte att främja och stödja svensk gokarting och ge begåvade unga förare en chans att utvecklas som racing bilförare så att även de kan göra en karriär av det om de vill.  Morgan Olssons Minnesfond och Anecto Racing Minnesfond har liknande syfte.

Estrid Ericson

Estrid Ericson var en konstlärare, en inredningsdesigner och en av grundarna till Svenskt Tenn. Som sådan hade hon ett stort inflytande på utvecklingen av 1900-talets svenska konsthantverk. Estrid-Ericsons stiftelse har som sin inriktning stöd till dem som studerar industridesign, konst och konsthantverk. Men just nu fokuserar fonden mestadels på stödjande av forskning och utbildning inom formgivning. Bidrag är begränsad bara till eftergymnasiala studier som inte finansieras av CSN. Vanligtvis är bidraget mellan 3 000 och 10 000 kr. Fonden ger också bidrag för konstnärliga symposier men inte till grupputställningar.

Folke Bernadottes Minnesfond bildades till minne av Folke Bernadotte. Han var en svensk diplomat och sonson av svensk kung Oscar II. Han är mest känd för medverkande i förhandlingar om Vita bussarna uppdrag som räddade krigsfångar från Tyskland i slutet av andra världskriget. Folke Bernadotte mördades den 17 september 1948 av en judisk extremistgrupp när han försökte förhandla om rättvisa för palestinier i det nya staten Israel. För att hedra sitt livslånga arbete för fred stöder Folke Bernadottes Minnesfond ungdomsutbyten som en del av fredsarbetet. Det kan handlar om ett internationellt möte eller läger exempelvis. Syftet med möten med ungdomar från andra länder, som i ett scoutläger, är att öka förståelsen och minska konflikten.

Mycket få människor har möjlighet att göra bra på den skala som Folke Bernadotte gjorde. Men mindre bidrag bör också minnes. Dessa fonder har värdiga syften i att de skapades för att hedra minnet av människor som hade ett positivt inflytande på sin omgivning. Då kan det goda som den avlidne gjort leva vidare.  

Om författaren

Arvid administrator