Funktionsnedsättning i arbetslivet.

AvArvid

Funktionsnedsättning i arbetslivet.

Att ha någon form av funktionsnedsättning är egentligen att äga en superkraft, en superkraft vi glömmer bort att ta fram när vi som mest behöver det.

Jag mötte Maria en varm sommardag, som alltid var hon på ett strålande humör. Hon berättade brett och glatt om alla äventyr hon och hennes grupp har varit med om. Senast åkte de till en teater för att prova på att stå på scenen och hon spelade minsann katten Pelle. Hennes ögon lyste av både spänning och upphetsning, jag verkligen såg att hon älskade att stå på scenen. Hon är en sådan fantastisk människa som gärna vill hjälpa till, vårda andra och älskar allt, oavsett vad det nu än kan vara. Ja, förutom vid orättvisor. Då kliver hon gärna fram och vill försvara den som är svagast och överöser med både kramar och kärleksfulla blickar. Maria har Downs Syndrom och för mig är hon en superwoman.

Bredvid henne står Anders, för mig är han ett geni och en superman. Han har total kontroll på skyltar och pekar på dem samtidigt som han vaggar lite fram och tillbaka. Anders, som har superkraften Autism, är en fascinerande person som gärna behöver rutiner i sitt liv, han är otroligt noggrann och hängiven i sitt arbete. Han var också med Maria och spelade teater men det var inte riktigt hans grej, sa han och skrattade. Hade de inte varit för arvsfonden så hade de aldrig kunnat vara med på sådana äventyr de gör då och då.

Mina tankar går direkt till föreningar, olika verksamheter och till chefer som verkligen skulle ha nytta av dessa fantastiska individer. Tänk att få möta Marias kärleksfulla leende och hjälpsamhet varje dag, det skulle absolut förbättra arbetsmiljön.

För att inte prata om Anders genialiska struktur och rutiner i hans arbetssätt. Ingen har mer kontroll på vissa saker som han har. När vi andra, som inte tar fram superkraften, tappar ofta tålamodet, tröttnar eller blir ofokuserad när monotona uppgifter läggs i handen. Inte Anders, han är en riktig arbetsmyra.

Arvsfonden gör projekt möjliga.

Arvsfonden är en organisation som gör det omöjliga möjligt. Där finns ingen utanförskap, alla likas värde och rättigheter tas på lika stort allvar och man sätter den behövande individen i centrum. Föreningar och organisationer kan ansöka för projektbaserat arbete.

Malmö

Hade det inte varit för väverskan i Malmö, sömmerskan i Göteborg och stadsarbetaren i Visby som skänkte sitt arv till Arvsfonden 1928 så skulle projekten för att inkludera alla människor med funktionsnedsättning kanske inte funnits.

Först gick det till vård och fostran för barnhem och barnstugor för att sen få regeringen att ta allt större ansvar 1969 gällande situationen hos barn och unga för att utveckla och bygga vidare till en ny målgrupp som har funktionsnedsättning.

Projekt leder till utveckling, kunskap och gemenskap.

Idag finns 342 stycken olika projekt där arvsfonden är med och stöttar där individer med funktionsnedsättning står i fokus. Det är allt från utbildning till projekt inom media, förståelse om individen själv och där dessa projekt utgör ett viktigt element i dagens samhälle där vi behöver få mer kunskap, erfarenhet och gemenskap inom dessa olika ämnen. Vi behöver ett samhälle där var och en förstår att vi alla är stöpta ur samma form. Vi har alla olika superkrafter som Maria och Anders, så använd den klokt.

Om författaren

Arvid administrator